Paddo’s Kweken - Zo Maximaliseer je jouw Paddo Oogst

Ook wij hebben paddo’s gekweekt. Daarmee zijn we tegen een aantal opmerkelijke dingen aangelopen die we graag met je delen in dit artikel. In plaats van de handleiding nog een keer te herhalen, geven we hier wat meer achtergrondinformatie en natuurlijk praktische tips die ervoor zorgen dat jij het maximale uit je paddo kweekset haalt.

De aanwijzingen en tips die we hier geven, zijn geen handleiding om paddo’s te kweken. Die handleiding vind je hier. 

Zo noem je Paddo’s | Lijst van Termen

We gaan straks met wat termen smijten waarbij het nodig is dat je weet wat we bedoelen:

  • Cake - Een woord dat wij hebben gegeven aan de inhoud van de kweekset. Daarmee bedoelen we het substraat (zie verderop) en het paddo mycelium dat daarin groeit.
  • Mycelium - De schimmeldraden waaruit de paddo’s groeien. Wit pluis in de kweekset.
  • Paddenstoel - Het voortplantingsorgaan van veel schimmels.
  • Schimmel - Een verzamelnaam voor organismen als paddo’s, truffels, champignons en meeldauw.
  • Sporen - De “zaadjes” van schimmels en paddo’s. Fijn genoeg om overal te dwarrelen.
  • Substraat - De “grond” waar de schimmeldraden (mycelium) in groeien. Bestaat uit een combi van luchtige vermiculiet (een soort gepofte steen) en een voeding van rogge en/of rijstmeel.

En tot slot de kweekset. Dat is de plastic bak, inclusief de cake. Bij alle paddo kweeksets krijg je ook een passende plastic ventilatiezak en paperclips. Soms moet je de paperclips alleen even zoeken in de doos. Ze kunnen nog wel eens achter een flapje karton verstopt zitten.

Dat witte pluis? Geen probleem! Dat is een deel van de paddo’s dat we het mycelium noemen. De paddenstoelen zijn slechts het voortplantingsorgaan.

Infectie van de Paddo Kweekset

Niezen of hoesten in je elleboog is niet alleen maar fijn voor je medemens. Je kleine vriendjes zijn je ook zeer erkentelijk als je op zijn minst je gezicht afwendt van de paddo kweekset. Sterker nog, doe dat ook maar bij uitademen. Het is misschien een onsmakelijk verhaal, maar als we uitademen, komen er hele kleine deeltjes mee die in de lucht dwarrelen en even kort in onze neus hebben gebuurt. Sommige van die fijne deeltjes zijn sporen, de “zaden” van andere schimmels. Paddo’s zijn enorm gevoelig voor concurrentie in de kweekset van andere schimmels. Mochten er sporen op de set landen en zich comfortabel voelen op die warme en vochtige cake, dan is de kans reëel dat deze schimmels sneller groeien dan de schimmel van de paddo’s.

Groen, zwart, grijs en wit

In de foto hieronder zie je de kleuren van de paddo kweekset. Groen, grijs en zwart op het substraat? Dat is niet goed. Daarom is deze kit niet helemaal opgekomen. Wit pluis en blauw-groene kneuzingen op de paddenstoelen? Dat is top! Daaraan kun je zien dat er psilocybine is geweest. Dat is namelijk blauw van kleur. 

Wat doe je nu met deze kit? Oogsten wat je oogsten kunt, maar kweek niet verder. Dat zal weinig tot geen zin hebben.

Groene, zwarte of grijze vlekken op de paddo cake vertellen je dat een andere schimmel het veel chiller vindt in de kweekset dan de paddo’s zelf. Stel je een kinderspeeltuin met klimtoestellen voor en een groep bavianen. De kans dat daar nog kindjes willen spelen is vrij klein! We gaan er dus voor zorgen dat de bavianen van de schimmelwereld het niet voor elkaar krijgen om aan het spreekwoordelijke klimrek te hangen. Hoe je dat het beste kunt doen? Lees snel verder! 

Paddo’s Kweken Les 1: Werk Schoon!

Werken met een paddo kweekset is als een open hart operatie. Ga met chirurgische precisie en een gezonde dosis smetvrees te werk. Daarmee voorkom je dat groene, grijze en zwarte schimmels geen kans krijgen om te snoepen van de voedingsbodem. Bijvoorbeeld zo:

  1. Zet een mondkapje op voordat de kit openmaakt, belucht of wanneer je een vlucht paddo’s oogst.

  2. Wanneer je in de zak werkt, stroop je je mouwen op. Je doet er goed aan je handen en onderarmen te ontsmetten met handalcohol.
  1. Giet kokend water over de vork die je gebruikt om gaatjes te prikken in de cake. Trek latex handschoenen aan.
  1. Spoel zo veel mogelijk de buitenkant en het deksel van de paddo kweekset af. Het deksel mag je ook met heet water afspoelen, zo lang het deksel niet op de kit zit. Het laatste wat je wilt is heet of kokend water in de kweekset gieten. Daar kunnen de paddo’s ook niet tegen.
  1. Je kunt het water dat je gebruikt om de kweekset te bevochtigen ook desinfecteren door het te koken en weer af te laten koelen (belangrijk!). Maar dat is niet noodzakelijk. Wij zijn de grootste bedreiging voor grote, sterke paddo’s. Bescherm de paddo’s dus vooral tegen jezelf.

Paddo kweekset: Opbrengst Verhogen

Het zou kunnen dat je schoon genoeg hebt van het advies om hygiënisch te werken. Tijd voor een leuke vraag: hoe kun je méér paddo’s kweken? Er zijn namelijk geen geavanceerde kweektechnieken die je bijvoorbeeld bij wiet kweken hebt, die je thuis zou kunnen proberen. Het antwoord is om de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken. Dus wat zijn de meest gunstige omstandigheden voor paddo’s in een complete paddo kweekset?

Temperatuur - Paddo’s houden van een omgevingstemperatuur van 23,5° C. Hoe dichter je de temperatuur bij dit punt weet te krijgen, des te beter. Doorgaans is de woonkamer 19 tot 21 graden. Dat is net even te fris voor een bak vol paddo’s. Ze zullen boven de 20 graden wel opkomen, maar het kan wat langer duren dan je misschien hoopt en het zijn er waarschijnlijk een stukje minder. Daarom bestaat er een veilige en nauwkeurig afgestelde infrarood warmtemat die de paddo kweekset precies warm genoeg maakt bij kamertemperatuur. De mat voelt niet heet of warm aan, maar zal met warmtestraling je cake naar de juiste temperatuur brengen. Hoe lager de temperatuur, des te trager het mycelium en de paddo’s groeien. Daarom bewaar je een kit ook in de koelkast als je hem niet opkweekt. 

Luchtvochtigheid - Het is misschien geen verrassing voor je dat schimmels van vochtige plekjes houden. Paddo’s doen het goed bij een relatieve luchtvochtigheid rond de 90%. Dat is geen hogere wiskunde hoor. Om dat voor elkaar te krijgen wordt bij iedere kweekset een plastic zak geleverd waarin je de paddo kweekset plaatst. Je vult de zak (niet de kweekset) met water, dat langzaam verdampt. De infrarood warmtemat helpt daar ook een beetje bij. Als je de zak afsluit met de eveneens meegeleverde paperclips, kan de waterdamp nergens heen en stijgt de luchtvochtigheid. Zo eenvoudig is het. De uitdaging zit hem in het volgende punt. 

Frisse lucht - Paddo’s ademen net als mensen en andere dieren zuurstof. Frisse lucht is dus een pré. Als je iedere dag de zak even openzet om verse lucht toe te voeren, heb je de juiste balans te pakken voor de luchtvochtigheid en verse lucht. Maar let wel op: adem niet in de zak.

(Zon)licht - Plaats je kweekset niet op de vensterbank. Paddo’s kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen. Vooral omdat ze naast het venster in een plastic zak staan, is het overdag net een broeikas. Ze worden dan snel te warm waardoor ze verwelken voordat ze groot kunnen worden. Zet je paddo's op een lichte plek zodra eenmaal de eerste kleine kopjes (pins) boven komen; meestal na 15 dagen. Tip: paddo's zouden het zeer goed doen bij blauw licht. Dus als je een koel gekleurde kweeklamp hebt, kun je daarmee experimenteren!

In de meegeleverde zak houd je met behulp van een beetje water de luchtvochtigheid op pijl. Dit is trouwens een mooi moment om ze te oogsten. Laat de hoed niet openklappen.

Dan moeten we nog even zeggen dat het niet veel zin heeft om grote paddo’s te willen kweken, maar meer paddo’s wel. Laat paddo’s niet onnodig doorgroeien om maar meer op de weegschaal te hebben liggen. Als de hoed openklapt, verliezen de paddo’s namelijk aan kracht. Dan heb je meer om op te kauwen, met hooguit net zoveel tripvermogen als de kleinere paddo die nog dicht is. Paddo’s oogst je met het oog op potentie, niet op wie de langste en dikste heeft.

53,8 gram McKennaii paddo’s uit een medium paddo kweekset (1200cc). Niet verkeerd, maar let op dat deze jongens veel te laat zijn geoogst. De hoed is helemaal omgeklapt, waardoor een groot deel van de potente sporen al foetsie zijn. 

Verschillen tussen Paddo’s

Tijdens het kweken zijn we zelf op een aantal opmerkelijke verschillen gestuit. De ene kit kwam namelijk sneller op dan de andere. Wij denken dat het aan de soort paddo’s ligt. Hier zie je onze bevindingen en wat de paddo’s uniek maakt.

» Paddo Kweekset Thai - Psilocybe cubensis thai zijn de beginners paddo’s. Hoewel enorm potent, zijn ze minder heftig dan de paddo’s hieronder. Kweektijd: 16 tot 21 dagen. 

» Paddo Kweekset Mexican- Psilocybe cubensis mexicana zijn de paddo’s waar het allemaal mee begon. Als je zegt “paddo”, bedoel je waarschijnlijk deze jongens die door R. Gordon Wasson naar het Westen werden gehaald. Medium sterkte paddo. Kweektijd: 15 tot 20 dagen.

» Paddo Kweekset Golden Teacher - Psilocybe cubensis aurumescens is een prachtige paddo om te zien. Met zijn goudkleurige hoed met witte spikkels is het de mooiste uit onze collectie. En de meest filosofische! Kweektijd: 11 tot 15 dagen.

» Paddo Kweekset McKennaii - Psilocybe cubensis McKennaii dankt zijn naam aan degene die paddo’s echt bekend heeft gemaakt in de Westerse wereld: Terence McKenna. Het zijn de sterkste cubensis paddo’s in ons assortiment en beslist niet voor de beginnende gebruiker. Kweektijd: 19 tot 22 dagen. Hieronder kun je een must-see van Terence McKenna op youtube zien.

» Paddo Kweekset Hawaiian - Panaeolus cyanescens is een aparte soort paddo met een andere gebruiksaanwijzing. De vermelde temperatuur en luchtvochtigheid zijn niet helemaal geldig voor deze zeer sterke soort. Ook wordt er dekaarde bij de paddo kweekset geleverd, die deze slanke paddentoelen echt nodig hebben om te groeien. De uitgebreide beschrijving staat op de productpagina.

Paddo’s Oogsten en Drogen

Als het moment komt om paddo’s te oogsten, kun je enigszins de sterkte per paddo beïnvloeden. Zoals je kunt lezen in de handleiding is de beste tijd om paddo’s te oogsten het moment waarop het vliesje vlak onder de hoed van de paddenstoelen begint los te komen. Dat is het moment waarop de paddo’s de grootste hoeveelheid psilocybine bevatten. Als je wacht tot de hoed los komt van de steel, vallen de sporen uit de hoed en verliest de paddo geleidelijk aan kracht. Maar het exacte moment is lastig te bepalen. Je wilt namelijk alle paddo’s tegelijk oogsten. Dat voorkomt onnodige kans op infectie. Het is aan jou om te oordelen wanneer de meeste paddo’s rijp (genoeg) zijn voor de oogst. Gebruik daar de onderstaande afbeelding voor als leidraad, of natuurlijk de handleiding. Een geel rondje betekent hier: net even te vroeg. Groen vinkje? Oogsten maar! En een rood kruis: net te laat. Maar: allemaal oogsten als het grootste deel rijp is!

Het ideale moment voor paddo’s oogsten?

Als je paddo’s te drogen legt, let dan op dat ze voldoende verse lucht krijgen. Spreid ze dus uit over een plaat of schaal en leg ze niet op elkaar. Dus dek je de paddo’s af met een theedoek, zorg dan dat hij de paddo’s niet raakt. Zet er bijvoorbeeld een kort glas tussen en maak een soort tent. Meer info over paddo’s drogen en bewaren? Check dit artikel!

Tot Slot

Paddo’s op het juiste moment geoogst? Dan wil je ze natuurlijk proberen. Kies een goede gelegenheid en neem bijvoorbeeld een belangrijke levensvraag in gedachten voordat je eraan begint. Een doelloze trip wordt snel chaotisch en zal lang niet zo geestverruimend zijn als wanneer je het heel bewust doet. Verder zijn er twee dingen waar je rekening mee dient te houden: set en setting. Waarbij de omgeving of setting ongedwongen en veilig is en er een nuchtere tripsitter bij je aanwezig is. Zorg dat je je goed voelt, lekker in je vel zit en gezond aan de trip begint. Dan kan kun je de wereld aan.

Wil je tips over het eten van paddo’s? Bekijk dan deze blog!

Have a safe trip!