Golden Teacher Paddo’s Kweekverslag

Soms wil je gewoon weten wat je kunt verwachten. Zeker wanneer je iets nieuws gaat proberen als het kweken van je eigen paddo’s is het fijn om te weten waar je aan toe bent. In dit kweekverslag lees je hoe wij 470 gram verse Golden Teacher paddo’s hebben gekweekt door schoon en systematisch te werken.

Golden Teacher

Samenvatting van dit Kweekverslag

Soort Paddo’s

Golden Teacher (Psilocybe aurumescens)

Inhoud Growkit

1200 cc

Totale opbrengst

470 gram

Opbrengst eerste vlucht

210,7 gram

Opbrengst tweede vlucht

208,2 gram

Opbrengst derde vlucht

29,1 gram

Opbrengst vierde vlucht

22 gram

Duur tot eerste oogst

20 dagen

Totale duur 4 vluchten

36 dagen

Golden Teacher Paddo

De Golden Teacher paddo dankt zijn naam aan de goudkleurige paddo’s die wijsheid zouden bieden aan degenen die deze sterke paddo’s durven in te nemen. Naast dat ze gaaf zijn om te zien tijdens de kweek, zijn deze potente paddo’s na de oogst niet voor beginnende psychonauten. Je kunt je dan beter wagen aan een halve verpakking . Ondergronds groeiende truffels bevatten per gram minder werkzame stof dan de magic mushrooms die wij paddo’s noemen. Dat neemt overigens niet weg dat je truffels niet serieus moet nemen. Je kunt ook met een paar gram magic truffels goed van het padje gaan. Ben je echter uit stevig hout gesneden en wil je eens voelen hoe een level 5 trip is? Dan heb je met paddo’s minder nodig. Deze Golden Teachers willen je graag de les lezen!

De oorsprong van deze prachtige paddo’s is in de vergetelheid geraakt, maar ze werden voor het eerst gespot in de jaren ‘80. De paddo’s krijgen een goudkleurige hoed met witte spikkels die gemiddeld zo’n 3 tot 5 centimeter in doorsnede wordt. Maar wanneer je zelf paddo’s kweekt is dat niet relevant. Paddo’s oogst je namelijk wanneer het vliesje tussen de hoed en stam nog net niet helemaal los komt. Dat is het ideale moment voor een balans tussen maximale opbrengst in gewicht en behoud van werkzame stoffen. Psilocybine, de belangrijkste werkzame stof in paddo’s, zit namelijk ook in de sporen die uit paddo’s komen. Als de hoed helemaal opent, vallen de sporen eruit en is de werking dus minder.

paddo rijp
Het ideale moment voor het oogsten van paddo’s: het vliesje zit nog nét aan de hoed en steel vast.

Kweekverslag Golden Teacher Paddo’s

Dag 1: De Voorbereiding

Voor ons staat een doos met daarin een 1200 cc paddo kweekset Golden Teacher, een geventileerde plastic zak en een tweetal paperclips. We kweken deze set volgens het boekje. Dat “boekje”, of eigenlijk de gebruiksaanwijzing, kun je trouwens hier vinden

De eerste stap is om water te koken en met het afgekoelde water de buitenkant van de kit schoon te spoelen. Met een waterkoker aan, pakken we de kweekset alvast uit. Hierna wachten we enkele uren totdat het water is afgekoeld tot op kamertemperatuur en gebruiken we ongeveer de helft van het water om de bak en deksel schoon te maken. Dat doen we door het water zachtjes langs de bak te gieten en af te spoelen. Gebruik geen doekje of iets dergelijks, omdat je dan je kit meer bevuilt dan steriliseert. 

Nu trekken we handschoenen aan en pakken een Corona-proof mondkapje om te voorkomen dat we de kwetsbare paddo’s besmetten met onze eigen bacillen. Dan is het tijd om het deksel open te maken. We zetten de waterkoker nog één keer aan om met kokend water een schone vork te ontsmetten. Met de vork prikken we vervolgens een aantal rijen gaten in de cake zelf. Dus niet in het deksel. Hierna laten we het gekookte water afkoelen tot kamertemperatuur, waarna we het water in de bak gieten tot aan de rand. Dan doen we het deksel er op. De kit blijft nu 10 uur buiten de koelkast staan. Dat zorgt ervoor dat je de paddo’s het “Go!” signaal geeft.

Gedroogde Golden Teacher
Het doel: gedroogde paddo’s, klaar voor gebruik!

‘s Avonds openen we de kit, weer uitgedost als een laborant met handschoenen en mondkapje. We gieten voorzichtig het overtollige water in de gootsteen (door middel van een kiertje tussen deksel en bak) en plaatsen de bak zonder deksel in de meegeleverde zak. In de zak doen we voorzichtig een beetje lauw kraanwater tot er zo’n 4 centimeter water in staat. Zo klotst het niet de bak in. De bak moet nu namelijk droog blijven. Door de bak eerst in de zak te plaatsen, is het makkelijker om daarna de juiste hoeveelheid water toe te voegen.

Daarna sluiten we de zak af met de paperclips en zetten we het geheel op de paddo warmtemat. De infrarood warmte van de mat zorgt ervoor dat de temperatuur op een veilige manier hoog genoeg blijft. De ideale temperatuur voor alle paddo kweeksets voor binnenshuis is 23,5 °C. Tijdens de hele kweek zetten we de kit op een tafeltje buiten direct zonlicht. Zo blijft de kit net als in de natuur in de schaduw.

Noot: optioneel - Het gebruik van een mondkapje en handschoenen wordt aangeraden. Maar heb je dat niet; geen paniek. Was en ontsmet je handen zorgvuldig en adem nooit direct in de paddo kweekset. Ook een warmtemat is optioneel. De reden om hem te gebruiken is om de temperatuur zo constant mogelijk te houden en zodoende de opbrengst te verhogen.

Dag 2-14: Smachtende blikken

Het hebben van zo’n kweekset is in het begin hartstikke spannend. We betrappen ons iedere dag op afdwalende gedachten naar de jonge Golden Teacher paddo’s. We starten de dag dan ook vaak met: “Hoe is het met de paddo’s?”.

Vol hoop turen we de eerste dagen naar de plastic zak. Op de zesde dag zien we dat de condens aan de binnenkant van de zak minder wordt. Paddo’s gedijen het beste in een vochtige omgeving. Met koud kraanwater in een plantenspuit besproeien we daarom de binnenkant van de zak en doen ons best om niet op de kit te spuiten. Daarmee zou je namelijk de kit kunnen vervuilen. Op dag 10 moeten we nog een keertje spuiten aan de binnenkant van de zak, omdat we de kweekset weer makkelijk kunnen zien. Dat was dan ook de enige keer dat we de zak hebben opengemaakt. De lucht is dus tussentijds niet actief ververst. Daar moet de meegeleverde geventileerde zak voldoende voor zorgen.

Dag 15: We hebben kleintjes!

Tijdens een routinecontrole verwacht je niet dat je op kraamvisite komt: de bak staat vol met mini Golden Teacher paddo’s! Nou ja, paddo’s… het zijn nog kleine bruine speldenknopjes, maar het zal nu niet lang meer duren voordat we kunnen oogsten. 

Dag 20: De eerste oogst

We begonnen met de kweek op 1 augustus. Op 20 augustus waren we al klaar voor een eerste oogst. Dat is sneller dan verwacht, want doorgaans staat er 21 dagen tot een eerste oogst.

Psilocybe aurumescens

We doen weer (nieuwe) steriele handschoenen aan en spoelen de buitenkant van de zak af met gekookt (en daarna afgekoeld) water. Dan halen we met beleid de kit uit de zak en is het tijd om de paddo’s te oogsten. Let op dat je alle paddo’s dient te oogsten. Ook de hele kleintjes. Dat is belangrijk voor de volgende vlucht. Onze opbrengst: 210,7 gram verse paddo’s! Het is vooral voor de volgende stappen ontzettend belangrijk dat je schoon te werk gaat. Geen handschoenen? Ontsmet je handen voordat je de paddo’s gaat oogsten.

We zetten de bak hierna een dag in de koelkast om de kit te ‘resetten’ met een cold shock. Daarom is het belangrijk ook de kleine paddo’s te hebben verwijderd - daar kunnen ze namelijk niet tegen. Je geeft de growkit een cold shock zonder dat je er eerst water in giet - oogsten en met deksel erop weer in de koelkast zetten dus.

Dag 21-36: We willen meer!

We kweken opnieuw paddo’s met dezelfde kit. Niet één keer, maar nog drie keer voor een totaal aan vier vluchten! Voor iedere nieuwe vlucht herhalen we de stappen zoals eerder beschreven: schoon werken, afspoelen en 10 uur afgekoeld water in de bak laten staan. Dan kweken, oogsten en cold shock na afloop. Met een totale opbrengst van net onder een halve kilo aan Golden Teacher paddo’s zijn we hartstikke blij.

Verse Golden Teacher

Paddo Kweekset Groeit Niet

Heb jij problemen met je paddo kweekset of wil je simpelweg een hogere opbrengst?  Gebruik voor handige tips en uitleg over paddo’s kweken dit uitgebreide artikel.

Paddo’s Drogen en Gebruiken

Nu komt het leukste gedeelte: je eigen paddo’s gebruiken. Verse paddo’s zijn nogal een mond vol. Daarom droog je paddo’s het liefst. Dan blijft de werking hetzelfde, maar verliezen ze veel vocht. Kortom: minder kauwen voor dezelfde werking. Ze zijn dan ook langer te bewaren. Wil jij nu meer weten over alles wat na het kweken en oogsten van paddo's komt? Lees dan ook zeker onze andere blogs:

Zelf aan de slag met de Golden Teacher? Bestel hier je eigen complete kweekset